Ke Zuraidah Samdol ni yang teringin dikenali sebagai first lady of Ampang?

Betul-betul Bodoh La Ketua Wanita PKR! Oleh Satu Hala

Portal berita Malaysia kini.com menyiarkan kenyataan media Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin atau lebih dikenali dengan panggilan bodoh Makcik Zuraidah di kalangan masyarakat.

Baca di sini

Makcik Zuraidah dengan penuh machonya telah membuat kenyataan meminta "isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor membuat permohonan maaf secara terbuka kerana merujuk dirinya sebagai “wanita pertama” atau "first lady" - satu tindakan yang dianggap menderhaka,".

Menurut mangkuk ayun Ketua Wanita PKR ni, Perlembagaan Negara, Artikel 32, gelaran itu sepatutnya diberikan dan dipegang oleh Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Agung selaku isteri kepada Pemimpin Tertinggi Negara.

Untuk pembaca sekalian, bukaklah Artikel 32 Perlembagaan Negara dan tolong beritahu ada tak kat mana-mana celah dalam artikel itu yang sebut isteri Yang Dipertuan Agung perlu digelar sebagai Wanita Pertama atau First Lady?

Ada tak sesiapa jumpa apa-apa klausa atau artikel yang menyatakan seperti itu? Ada tak....

Satu Hala betul-betul rasa nak ludah muka makcik jongos buruk hodoh dari PKR tu.

Makcik Zuraidah yang samdol... first lady adalah satu gelaran yang tidak rasmi yang digunakan secara umum kepada isteri pemimpin negara yang selalu merujuk kepada isteri Perdana Menteri atau isteri Presiden.

Ia berasal dari Amerika Syarikat apabila Presiden Zachary Taylor memanggil mendiang isterinya iaitu Dolley Madison sebagai "First Lady" pada hari pengembumian isterinya itu.

Ia berlaku pada tahun 1849.

Untuk pengetahuan makcik Zuraidah yang samdol, first lady tidak semestinya hanya merujuk kepada isteri Presiden atau PM semata-mata.

Adakalanya ia juga dirujuk kepada yang bukan merupakan isteri Presiden.

Ambil contoh di mana bekas ketua Grand National Party Korea Selatan, Park Geun-hye digelar sebagai First Lady kepada Presiden Korea Selatan, Park Chung Hee ....sedangkang Park Geun-hye adalah anak kepada Park Chung Hee...bukannya isteri.

Malah, wanita pertama yang mula digelar sebagai first lady ketika masih hidup dan memiliki jawatan adalah Harriet Lane.....dan beliau hanya merupakan anak saudara kepada Presiden James Buchanan (James adalah satu-satunya presiden bujang dalam sejarah Amerika Syarikat - Presiden ke-15 negara itu : 1857–1861 ).

Dan kalau mengambil kira definasi yang diberikan dalam Dictionary.com ia juga membawa maksud ; "the foremost woman in any art, profession, or the like: first lady of the American theater. "

Jadi, seorang wanita yang kehadapan dalam bidangnya juga boleh digelar ifrst lady juga.

Dalam erti kata lain, Gabenor Bank Negara,Tan Sri Zeti Akhtar Aziz umpamanya boleh dikatakan sebagai First Lady Banking Sector Malaysia.....

Jadi, kepada Makcik Zuraidah samdol, pengertian first lady boleh berubah mengikut keadaan dan tidak hanya terikat kepada pemimpin tertinggi negara.

Wahai Zuraidah yang bodoh, kau tergamak kata “Amat dikesali apabila seorang isteri Perdana Menteri begitu dangkal dan cetek fahaman politiknya sehinggakan bagi menaikkan diri, beliau sanggup membelakangi Raja Permaisuri Agung dan sekaligus dilihat sebagai satu tindakan yang menderhaka.....

Apa kau merepek ni setannnn.......kau ada buat apa-apa penyelidikan tak sebelum keluar kenyataan seperti tu?.

First Lady adalah satu istilah yang sebenarnya walaupun digunakan secara agak meluas, tidak membawa sebarang kuasa eksekutif atau boleh ditakrifkan sebagai satu kedudukan yang formal dalam Perlembagaan.

Ia adalah istilah yang memperlihatkan tanda hormat kepada isteri pemimpin negara. Diulangi Zuraidah Samdol...ia bukan gelaran formal yang membawa sebarang kuasa eksekutif bersamanya la mangkuk.

Wahai Makcik Zuraidah Samdol, kalau Isteri Yang Dipertuan Agung di Malaysia, kita gelar Baginda sebagai Raja Permaisuri Agung.

Itu adalah gelaran formal yang diiktiraf perundangan negara. Sape kau yang pandai-pandai buat analogi bahawa isteri Yang Dipertuan Agung adalah First Lady negara ini?

Apakah Permaisuri Jepun dipanggil sebagai first lady of Japan?

Makcik Zuraidah Samdol, bila kau kaitkan isteri Yang Dipertuan Agung sebagai First Lady, kau secara tidak langsung mencemarkan darjat Diraja Tuanku Permaisuri dengan memberikan Baginda satu label yang digunakan untuk rakyat kebiasaan di seluruh dunia?

Aku nak tanya kau sikit Makcik Zuraidah Samdol, sekarang ini siapa yang derhaka sebenarnya?

Satu Hala nampak Makcik Zuraidah Samdol yang derhaka dalam hal ini. Demi politik orang tua hodoh seperti anda sanggup mengheret nama Raja Permaisuri Agung ke tengah dengan tidak semena-mena.
Rosmah tidak pernah pun pergi merata mengelarkan dirinya First Lady....pihak lain yang akan memberikan gelaran itu...kenapa kau tiba-tiba hendak dia mintak maaf dan derhaka?

Dan kenapa baru sekarang isu Rosmah dan First Lady tiba-tiba muncul?

Bagi penulis, ini sebenarnya langkah terdesak PKR untuk memperlihatkan kepada rakyat bahawa pemimpin kerajaan pun derhaka kepada Raja di negara ini.

Senang cakap, untuk buat damage control dan cover malu atas sikap derhaka Zaid Ibrahim maka puak-puak ini mulalah nak sabitkan Datin Seri Rosmah Mansor pula secara tiba-tiba.

Dan portal berita tiada kredibiliti dan pendirian jelas, Malaysiakini.com pun siarkan satu benda yang faktanya bukan sahaja boleh didebatkan, tetapi nampak bodoh...sama bodoh macam Makcik Zuraidah juga.-malaysia-instinct

Selepas N.ajis dan Zaid,kini Zuraida turut sama mengikuti jejak langkah kali ini menghina pula Permaisuri Agong.

Bodoh tak boleh diajar lagi,apabila kejumudan dan berhati kotor,apa yang disuap oleh RPK semuanya ditelan bulat bulat oleh wanita paling bodoh didalam PKR.Najis yang disuap kepada Zuraida begitu enak dilahap hingga terlupa beliau di anjingkan oleh RPK blogger upahan Anwar.

Zuraida,elok kamu memohong maaf kepada permaisuri agong, kerana kebajetan menghambat political mileage beliau sanggup menghina dan dalam masa yang sama menggangap rakyat Malaysia sebodoh juak haprak pakatan.

Kala ini,Malaysiakini dan blog blog haprak memainkan isu ini kononnya Ds Rosmah menghina Permaisuri Agung,walhal merekalah yang menghina Sultan dan Institusi raja sejak dari mula lagi.

Buat rakyat Malaysia,saksikanlah kebodohan ketua wanita PKR yang dahagakan perhatian hingga sanggup mencari modal politik murahan habuan selingkohan sumbang mahram bersama DAP.

Di Sibu,sudah pasti PKR akan memainkan isu ini untuk berbohong kepada masyarakat Sibu.Berhati hatilah dengan dakyah mereka agar tidak terperangkap dengan taktik memanipulasi isu isu yang jelas banyak mengelirukan rakyat.
Pisau kata " lebih dari bodoh,pasal selalu sangat makan najis fitnah"

No comments:

Post a Comment